Σσσσ…..Ψίθυροι – Καβάλα: Συνελήφθη 37χρονος που μετέφερε παράνομα μισό τόνο όστρακα

ΑΚΟΥ ΤΙ ΕΙΠΑΝ
Η φετινή παραγωγή του καπνού ξεκίνησε ξανά δυσοίωνα, καθώς στην αρχή του καλοκαιριού σημειώθηκαν αρκετές βροχές και καταιγίδες, που είχαν ως αποτέλεσμα την ταχύτατη ανάπτυξη του φυτού. Εν συνεχεία, από τις 9 Αυγούστου μέχρι και σήμερα στην περιοχή της Ξάνθης και ένα κομμάτι της Ροδόπης πνέουν ισχυροί θερμοί άνεμοι, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να «καεί» το 30-40% της δεύτερης και της τρίτης χεριάς. Επισημαίνεται ότι  τα καπνά συλλέγονται σε ομάδες, όπως αποκαλούνται, “χέρια”. Το κάθε “χέρι” κυμαίνεται από 2 – 5 φύλλα για το κάθε φυτό. Σύμφωνα με το Καπνολογικό Ινστιτούτο όλα τα φύλλα πρέπει να συλλέγονται σε 5 – 7 χέρια. Η συλλογή του καπνού αρχίζει 45 – 55 μέρες μετά την φύτευση και 40 – 55 μέρες ανάλογα τις συνθήκες καλλιέργειας και τον αριθμό στρεμμάτων.
(Από την ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ για τις αποζημιώσεις των καπνοπαραγωγών που επλήγησαν από ακραία φαινόμενα)
-Τον ξέρει τον…καπνό ο Χουσεΐν! Από τους γονείς του καπνοπαραγωγούς προφανώς…

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ
Είναι εμφανής πλέον ο τρόπος που θα διοικήσει τον Δήμο Ξάνθης ο μικρών δυνατοτήτων από πλευράς μόρφωσης κύριος  Τσέπελης, αλλά…μεγάλων ικανοτήτων όπως εκ του αποτελέσματος φάνηκε τουλάχιστον, στον τρόπο που ξέρει να «ελίσσεται» και να μετατρέπει τους πλέον φανατικούς αντιπάλους και εχθρούς σε φίλους και υποστηριχτές (σ.σ. Χαρακτηριστική η περίπτωση με τον Δημήτρη Μπένη, τον Θανάση Ξυνίδη, Φανουράκη κλπ)
Κατ’ αρχή θα «φορτώσει» όλες τις υπογραφές και ευθύνες στον Μανώλη Φανουράκη που μπορεί να είναι ο αδύναμος κρίκος, δείχνει όμως προς το παρόν να «υποτιμά» τους κινδύνους, αφού ούτως ή άλλως μετά την αποπομπή του από την παράταξη Μελισσόπουλου και το Τζοκεράδικου, ήταν επί ξύλου κρεμάμενος. Από κει και μετά ο Τσέπελης σε πάροδο χρόνου να επιδιώξει συνεργασίες και φίλους από τις άλλες παρατάξεις με απώτερο σκοπό σε κάποια φάση, να αντιμετωπίσει και τις «εσωτερικές» τριβές του…Το μέλλον άλλωστε επιφυλάσσει εκπλήξεις πάντα στη πολιτική.
Σ
ταύρος Μωρ.

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Όσο υπάρχουν άνθρωποι…Η Παλόμα, το πιο βασανισμένο σκυλάκι που γνώρισε ίσως η Ελλάδα, στην αγκαλιά του δημοφιλή Γιώργου Μαυρίδη. Μπράβο  Γιώργο….Μας έκανες να κλάψουμε!

Ανακοίνωση του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης για τα ραντεβού

Ανακοινώνεται ότι από την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου και ώρα 14:00 θα ανοίγουν ανά ημέρα (την ίδια ώρα) τα ραντεβού για το μήνα Οκτώβριο:

25/9/2019: Αλλαγές, Παθολογικά, Χειρουργικά, Δερματολογικά, Πνευμονολογικά, Αναισθησιολογικά, Οδοντιατρικά, Ψυχιατρικά, Γαστρεντερολογικό

26/9/2019: Γυναικολογικά, Αιματολογικά, ΩΡΛ

27/9/2019: Ορθοπεδικά, Νευρολογικά

28/9/2019: Ουρολογικά, Καρδιολογικά

29/9/2019: Οφθαλμολογικά, Νεφρολογικά

Frontex: To 75% των μεταναστών που έφτασαν στην Ευρώπη τον Αύγουστο πέρασαν από την Ελλάδα

Αύξηση της τάξης του 9% κατέγραψε ο αριθμός των αφίξεων παράνομων μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη τον Αύγουστο, σε σχέση με τον Ιούλιο «λόγω των αυξημένων αφίξεων στα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου» όπως ανακοίνωσε η Frontex.

O συνολικός αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που πέρασαν στην Ευρώπη τον Αύγουστο ήταν 12.900, οι 9.300 εκ των οποίων έφτασαν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (περίπου 3 στους 4, δηλαδή, έφτασαν στην Ελλάδα).

Σε επίπεδο οχταμήνου η αύξηση, σύμφωνα με τη Frontex, για τις αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στην ανατολική Μεσόγειο ήταν της τάξης του 10% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018 – με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 38.300 άτομα.

Όσον αφορά τις χώρες προέλευσης των ατόμων αυτών η Frontex επισημαίνει ότι 2 στους 5 ήταν από το Αφγανιστάν.

Καβάλα: Συνελήφθη 37χρονος που μετέφερε παράνομα μισό τόνο όστρακα

Πεντακόσια σαράντα τέσσερα κιλά (544kg) όστρακα του είδους αχιβάδα, ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση και υπολειπομένων διαστάσεων εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Καβάλας, ενώ συνελήφθη ένας 37χρονος για την παράνομη μεταφορά τους.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε και ακινητοποιήθηκε από τα ανωτέρω στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., πρωινές ώρες της Τρίτης, επί της Εγνατίας Οδού (στο ύψος του Εμπορικού Λιμένα Καβάλας προς Θεσσαλονίκη), Ι.Χ.Ε. όχημα που οδηγούσε 37χρονος και μετέφερε τριάντα πέντε (35) σάκους με δίθυρα μαλάκια (όστρακα) του είδους αχιβάδα, βάρους πεντακοσίων σαράντα τεσσάρων κιλών (544kg), χωρίς συνοδευτικά έγγραφα – σήμανση.

Το εν λόγω όχημα οδηγήθηκε στην Ιχθυόσκαλα Καβάλας, όπου διαπιστώθηκε ότι τα ανωτέρω όστρακα ήταν υπολειπομένων διαστάσεων και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, ενώ το όχημα δεν ήταν κατάλληλο για μεταφορά οστρακοειδών (μη τήρηση ψυκτικής αλυσίδας και κανόνων υγιεινής).

Από την οικεία Λιμενική Αρχή που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το Ι.Χ.Ε. καθώς και η εν λόγω ποσότητα οστράκων, η οποία πρόκειται να καταστραφεί.

Παιδικές χαρές: Σε ισχύ ο αντικαπνιστικός νόμος όπου κινούνται παιδιά

Στο πλαίσιο του «ραπίσματος» των παραβατών του αντικαπνιστικού νόμου, ο Βασίλης Κικίλιας προχωρά σε αυστηρή απαγόρευση του καπνίσματος στις παιδικές χαρές και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους όπου κινούνται παιδιά.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι στην αντικαπνιστική νομοθεσία που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή τα συγκεκριμένα μέτρα θα αφορούν και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς και τους κλειστούς αθλητικούς χώρους. Τα πρόστιμα για τους παραβάτες θα είναι ανάλογα με το παράπτωμά τους, ενώ το νομοσχέδιο θα περιέχει κατασταλτικό κομμάτι για ελέγχους και επιθεωρήσεις.

«Ο Έλληνας έχει συλλογική συνείδηση και ατομική ευθύνη και φιλότιμο» επεσήμανε ο Κικίλιας, ο οποίος τόνισε ότι στόχος δεν είναι η τιμωρία. Παράλληλα, δήλωσε ότι τον Οκτώβριο θα αρχίσει μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία για τους πολίτες και στη συνέχεια θα υπάρξουν καμπάνιες σε βάθος τετραετίας.

«Εξοικονομώ ΙΙ»: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία για τις πρώτες πέντε περιφέρειες

Ολοκληρώθηκε χθες στις 08.45 το πρωί η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος   «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» για τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας, καθώς εξαντλήθηκαν οι πόροι που προβλέπονταν για όλες τις Περιφέρειες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υποβλήθηκαν συνολικά 11.880 αιτήσεις και δεσμεύθηκαν περίπου 148,5 εκατ. ευρώ, ενώ καταχωρήθηκαν συνολικά περί τις 20.670 αιτήσεις σε λιγότερο από ένα 24ωρο.

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ,  καταδεικνύει την πολύ μεγάλη συμμετοχή του κοινού, η οποία –λόγω του φόρτου στο πληροφοριακό σύστημα- προκάλεσε καθυστερήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τον Α’ κύκλο του προγράμματος, την πρώτη ημέρα καταχωρήθηκαν 15.000 αιτήσεις και ολοκληρώθηκαν οι 529.

ΔΕΔΔΗΕ: Οι εντολές αποκοπής ρεύματος εκτελούνται επιτυχώς

Απάντηση σε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αναποτελεσματικότητα στην εκτέλεση εντολών αποκοπής ρεύματος λόγω ληξιπρόθεσμων χρεών δίνει ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).

Όπως εξηγεί, η αδυναμία πρόσβασης στον μετρητή ή η επιθετική συμπεριφορά ή/και η έμπρακτη παρεμπόδιση εκ μέρους του καταναλωτή – δεδομένου ότι ευλόγως το προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ και των συνεργαζόμενων εργολάβων δεν νομιμοποιείται για την άσκηση οποιασδήποτε μορφής βίας -, οδηγούν σε πολλές περιπτώσεις στον χαρακτηρισμό των αποκοπών αυτών ως «εκτελεσμένων ανεπιτυχώς», παρότι το αρμόδιο συνεργείο μετέβη στην προς αποκοπή παροχή, πλην όμως η αποκοπή δεν κατέστη εκ των πραγμάτων εφικτή για σοβαρούς αντικειμενικούς λόγους

Ο Διαχειριστής επισημαίνει ότι το σύνολο του προσωπικού του και των εργολάβων του, «εργαζόμενοι συστηματικά για την παροχή άρτιων υπηρεσιών σε όλους τους χρήστες του Δικτύου Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (καταναλωτές-προμηθευτές-παραγωγούς), ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στον πολύ μεγάλο όγκο εργασιών που προκύπτει από τον πολυδιάστατο ρόλο της εταιρείας στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Το τεχνικό προσωπικό, παρά τις αντίξοες συνθήκες που συνήθως αντιμετωπίζει – με σοβαρούς κινδύνους, ακόμη και για τη σωματική του ακεραιότητα, ανταποκρίνεται με πλήρη επάρκεια σε όλες τις υποχρεώσεις της εταιρείας, σύμφωνα με τις διαδικασίες που ορίζονται στο Ρυθμιστικό Πλαίσιο λειτουργίας του ΔΕΔΔΗΕ».

Black Friday 2019: Πότε πέφτει φέτος η ημέρα των μεγάλων εκπτώσεων

Απαντες περιμένουν την Black Friday, την ημέρα των μεγάλων εκπτώσεων που δημιουργούν πανικό και ουρές στο καταναλωτικό κοινό έξω από μεγάλα πολυκαταστήματα και μαγαζιά. Ημέρα στην οποία καταγράφονται μεγάλοι τζίροι στα μεγάλα καταστήματα, με τους πολίτες να εκμεταλλεύονται τις υψηλές εκπτώσεις. Ενα έθιμο που τα τελευταία χρόνια έχει μεγάλη απήχηση και στην ελληνική πραγματικότητα.

Ως Black Friday (ή «Μαύρη Παρασκευή») ορίζεται συνήθως η 4η Παρασκευή του Νοεμβρίου. Αλλά πάντα ακολουθεί την ημέρα των Ευχαριστιών (28/11). Ετσι, φέτος η εν λόγω ημέρα θα είναι στις 29 Νοεμβρίου 2019. Εκεί, οι καταναλωτές θα μπορέσουν να βρουν προϊόντα όλων των κατηγοριών σε χαμηλότερες τιμές, έως και με έκπτωση 80%. Υπενθυμίζεται δε πως μετά την Black Friday 2019 ακολουθεί και η Cyber Monday 2019.

ΑΙΝΙΓΜΑ
Ακόμη δεν συμπληρώθηκε ένας μήνας και ήδη στην τοπική κοινωνία υπάρχουν οι πρώτες αντιδράσεις για τις συμπεριφορές της δημοτικής αρχής Τσέπελη. Με τον Φανουράκη μάλιστα να «συγκεντρώνει» τα πιο πολλά πυρά και τον Δήμαρχο να μην μπορεί να «ελέγξει» την κατάσταση. Το αίνιγμα είναι ποιος διοικεί τον Δήμο; Ο υπογράφων Φανουράκης ή ο νέος Δήμαρχος;

Δράμα: Δύο συλλήψεις για υπαίθριο εμπόριο χωρίς άδεια

Συνελήφθησαν την 17-9-2019 το απόγευμα, στη Δράμα, από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ, δύο (2) ημεδαποί, ηλικίας 45 και 17 ετών, διότι ασκούσαν πλανόδιο υπαίθριο εμπόριο, χωρίς να κατέχουν την απαιτούμενη άδεια, με τη χρήση Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητου που οδηγούσε ο 17χρονος, ο οποίος επίσης στερούνταν άδειας ικανότητας οδήγησης. Συγκεκριμένα οι δύο δράστες διέθεταν προς πώλησης 90 είδη παρεμπορίου (προβολείς, υαλοκαθαριστήρες, κατσαβίδια, φακούς, εργαλεία κ.α.). Κατασχέθηκαν τα παραπάνω είδη και το Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο, ενώ επιβλήθηκε στους δύο δράστες το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο.