«ΣΙΚΕ» παιχνίδι! Κάπως έτσι αναλύει το πολιτικό «παιχνίδι» Ερντογάν-αντιπολίτευσης ο Σάββας Καλεντερίδης, με αφορμή την επίσκεψη Ιντζέ (υποψήφιος Πρόεδρος της αντιπολίτευσης) στη Θράκη.
Όπως είναι γνωστό, ο Ιντζέ Μουχαρέμ με το που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα, το πρώτο που έσπευσε να κάνει ήταν να δικαιώσει τον Ερντογάν που κρατάει στη φυλακή τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς, επικαλούμενος τα ίδια ακριβώς πράγματα που λέει κι αυτός.
«Έχουμε δικαιοσύνη στην Τουρκία, για τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς!»
ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ
Ο γεωπολιτικός αναλυτής, συγγραφέας και αρθογράφος Σάββας Καλεντερίδης, μίλησε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.
“Στις εκλογές του 2015 στην Τουρκία, στο Γενικό Προξενείο της Κομοτηνής ψήφισαν 58 άτομα, Τούρκοι πολίτες, από τους οποίους 17 ή 18 ψήφισαν το κόμμα του Ιντζέ. Άρα η παρουσία του στη Θράκη μπορεί να έχει προεκλογικά χαρακτηριστικά αλλά δεν γίνεται για άγρα ψήφων. Ήρθε για να δείξει ότι αν εκλεγεί θα στηρίξει τους εθνικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας, που σχετίζονται είτε με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη είτε Βουλγαρία. Αυτός είναι ο λόγος που παρίσταται. Είναι μια κίνηση συμβολισμού” ανέφερε.
“Ίσως να υπάρχει μια εκτίμηση από ελληνικής πλευράς, που επέτρεψε την επίσκεψη, ότι μια διχασμένη ιδεολογικά μειονότητα στη Θράκη είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμη από ελληνικής πλευράς” συμπλήρωσε.
“Στην Ελλάδα εδώ και χρόνια, έχουμε διολισθήσει να επιτρέπουμε είτε επίσημου χαρακτήρα είτε ανεπίσημου χαρακτήρα επισκέψεις, οι οποίες όμως εντάσσονται σε έναν στρατηγικό σχεδιασμό της Τουρκίας” τόνισε.
Ερωτηθείς για το Σκοπιανό και τις δηλώσεις του Προέδρου είπε ότι “νομίζω ότι αυτά είναι διπλωματικές κινήσεις. Η αίσθηση που έχω είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού το φθινόπωρο στις ΗΠΑ, ότι έχει αποφασίσει να κλείσει το θέμα. Εδώ θέλω να πω το εξής, όπως ακριβώς δημιουργήθηκε το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη επειδή το 1923 οι διπλωμάτες νόμιζαν ότι έλυσαν το θέμα, εξαιρώντας τους Μουσουλμάνους της Θράκης και τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, άφησαν παραθυράκια και εκμεταλλεύτηκαν οι Τούρκοι. Ακριβώς το ίδιο πάει να γίνει με τη συμφωνία αυτή, όπου αναγνωρίζουμε μακεδονικό έθνος και γλώσσα, αυτό είναι το μείζον, υπάρχει δήλωση του Ζάεφ. Οι Έλληνες πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα υπάρχει μακεδονικό έθνος και μακεδονική γλώσσα; Αν συμφωνήσουμε ότι δεν υπάρχει και διαπιστώσουμε ότι οι συσχετισμοί στο διεθνές σκηνικό είναι τέτοιοι που μας υποχρεώνουν σε μία ήττα, αυτό να γίνει με τη συναίνεση του ελληνικού λαού. Όμως δεν μπορούμε να μιλάμε εμείς οι Έλληνες ότι υπάρχει μακεδονικό έθνος και γλώσσα, από τη στιγμή που δεν υπάρχει τεκμηριωμένο και ιστορικά και να λέγεται και από πολιτικούς ότι υπάρχουν τρεις Μακεδονίες. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψεύδος. Η Μακεδονία είναι μία, αυτή που υπάρχει στην ελληνική επικράτεια με μικρά τμήματα να υπάρχουν στις κοιλάδες μερικά χιλιόμετρα στη Βουλγαρία και τα Σκόπια”.
….
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Ο αντίπαλος του Ερντογάν για τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς
– Έχουμε δικαιοσύνη στην Τουρκία…
Με μια δήλωση που δείχνει ότι στα εξωτερικά θέματα, οι κεμαλιστές και οι ισλαμιστές της Τουρκίας δεν έχουν μεγάλες διαφορές, ο Μουχαρέμ Ιντζέ «ένιψε τας χείρας του» για τους 2 Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη.
Μιλώντας στην Κομοτηνή όπου περιοδεύει από χθες ο υποψήφιος Πρόεδρος των κεμαλιστών, ο Μουχαρέμ Ιντζέ, αν και αναφέρθηκε στην ανάγκη οι δυο χώρες να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, στήριξε επί της ουσίας την εθνικιστική πολιτική του Ερντογάν. Και όταν ρωτήθηκε από Έλληνες δημοσιογράφους για την τύχη των 2 Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται ακόμα στην Αδριανούπολη, χωρίς να τους έχουν καν απαγγελθεί κατηγορίες… απάντησε: «Στην Τουρκία έχουμε Δικαιοσύνη..»
Λίγο μετά όμως, ο Μουχαρέμ Ιντζέ έθεσε ευθέως θέμα ανταλλαγής των ελλήνων αξιωματικών με τους τούρκους πραξικοπηματίες που βρίσκονται στην Ελλάδα και έχουν ζητήσει άσυλο. Είπε ο Μουχαρέμ Ιντζέ:
Παλεύω για να γίνει η Τουρκία ένα κράτος δικαίου και θα παρακολουθήσω το θέμα με τους δύο στρατιωτικούς, αλλά δεν είμαι σε θέση, από την θέση που βρίσκομαι, να παρεμβαίνω στη δικαιοσύνη.
Δεν πιστεύω ότι είναι (φυλακισμένοι) λόγω παρέμβασης Ερντογάν. Κάποιους στρατιωτικούς που ζητάει η Τουρκία από την Ελλάδα να τους δώσει δεν τους δίνει, κάποιους στρατιωτικούς που ζητάει η Ελλάδα δεν τους δίνει η Τουρκία. Είναι θέμα των διμερών σχέσεων.
Όταν ρωτήθηκε για τις σχέσεις των δυο χωρών είπε ότι πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου. «Δεν μπορεί να γίνει κάτι για να κουμπώσει το πουκάμισο ,αν οι δυο πλευρές δεν καθίσουν στο τραπέζι», είπε χαρακτηριστικά.
Ο αντίπαλος του Ερντογάν, μίλησε μπροστά στο κτήριο της αυτοαποκαλούμενης τουρκικής νεολαίας της περιοχής όπου ο κόσμος ήταν πολύς και μόλις εμφανίσθηκε τον καταχειροκρότησε.
Όταν κάποια στιγμή τον χαιρέτισε μια Ελληνίδα δημοσιογράφος, ο Μουχαρέμ Ιντζέ ανταπέδωσε τον χαιρετισμό με μία καλημέρα στα ελληνικά και ένα «χάρηκα πολύ». Ο Μουχαρέμ Ιντζέ, έμεινε για λίγο στο τουρκικό προξενείο, και στην συνέχεια περπάτησε την απόσταση μέχρι την αποκαλούμενη «τουρκική νεολαία». Στη διαδρομή πολύς κόσμος τον χαιρέτισε και εκείνος ανταποκρίθηκε, ενώ έκανε χιουμοριστικά σχόλια με ιδιοκτήτη καταστήματος μπουγάτσας.
Ο Ιντζέ μίλησε στα τουρκικά φυσικά αλλά είχε φροντίσει να έχει και μεταφραστή και δέχθηκε πολλές ερωτήσεις και από Έλληνες αλλά και από Τούρκους δημοσιογράφους. Εκτός από όσα είπε για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς, απαντώντας στο ερώτημα για ποιο λόγο κάνει επίσκεψη στην πόλη της Θράκης, αφού δεν έχει ψηφοφόρους εδώ, είπε πως έχει συγγενείς γι αυτό και έρχεται. Προηγουμένως όμως είχε ζητήσει από όσους ήρθαν από την Τουρκία και ψηφίζουν, να σταθούν σε διαφορετικό σημείο της πλατείας.