Εξακολουθεί να ισχύει η δέσμευση της Gastrade για δωρεά συνολικά 6 κλινών, σε βάθος 3ετίας – Μέγα ζητούμενο οι προσλήψεις προσωπικού
Αρχικά αρνητικό το Υπ. Υγείας – Ιατρικοί Σύλλογοι ΑΜΘ: Επιτακτική ανάγκη η λειτουργία της
Της Κικής Ηπειρώτου
Ψήφισμα για τη δημιουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης θα εκδώσει το επόμενο διάστημα το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώνοντας τη φωνή του με αντίστοιχα ψηφίσματα και αιτήματα άλλων Δημοτικών Συμβουλίων, φορέων και πολιτών ολόκληρης της ΑΜΘ.
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το απόγευμα της Τρίτης 11 Ιουνίου, αποφασίστηκε να ανατεθεί στον επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», γιατρό – καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΔΠΘ Σάββα Δευτεραίο, να συντάξει το ψήφισμα, βασικός άξονας του οποίου θα είναι η ανάγκη, όπως προκύπτει από πραγματικά στοιχεία και συμβάντα, για λειτουργία ΜΕΘ για παιδιά στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Κυρίαρχο αίτημα – απαίτηση θα είναι η λειτουργία αυτή να υποστηριχθεί με την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού από το Υπουργείο Υγείας. Εξάλλου, τον εξοπλισμό για τη λειτουργία της Μονάδας τον έχει αναλάβει η εταιρεία του FSRU Gastrade, στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωνικής ευθύνης της. Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης κατά την εισήγησή του, «συνεχίζει να υπάρχει η δέσμευση της εταιρείας για στελέχωση κι εξοπλισμό της Μονάδας», τον πρώτο χρόνο με 2 κλίνες, τον δεύτερο με 2 ακόμη και τον τρίτο με 2 επιπλέον, σύνολο 6, που είναι και ο ελάχιστος αριθμός που απαιτείται για τη λειτουργίας της ΜΕΘ.
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Δευτεραίος, που λόγω επαγγέλματος γνωρίζει το θέμα καλύτερα, σημείωσε πως θα πρέπει το κράτος να τεθεί προ των ευθυνών του και να απαντήσει αν θέλει μία ΜΕΘ που θα λειτουργεί κάτω από το γενικότερο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας, χωρίς να «κρέμεται» μόνο από τη Gastrade. Όπως τόνισε, «δεν σώζουν τους αρρώστους μόνο τα κρεβάτια… είναι μία καλή αρχή, ώστε να μπορείς να πεις, έχω τον εξοπλισμό, το κράτος ας βάλει τα χρήματα».
Ο επικεφαλής της παράταξης «Εν Εργω μαζί» Δημήτρης Πέτροβιτς σημείωσε πως θα πρέπει να γίνεται ένα βήμα κάθε φορά, το οποίο βήμα θα πρέπει να μπορεί να υποστηρίζεται από τους φορείς. Χαρακτήρισε ως σημαντική την υποστήριξη του αιτήματός μας και από την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων και υπογράμμισε πως «από την στιγμή που έχουμε τις υποδομές και το εξαιρετικό μας νοσοκομείο, δεν μπορούμε να χάσουμε αυτή τη σημαντική ευκαιρία για τη λειτουργία μίας ΜΕΘ Παίδων στον τόπο μας».
Ο δημοτικός σύμβουλος της «Προοπτικής Πολιτών» Χρήστος Γερακόπουλος σημείωσε πως θα πρέπει και η διοίκηση του ΠΓΝΑ να στηρίξει το αίτημα και αναφέρθηκε σε έλλειψη διαφάνειας αναφορικά με τη συμφωνία Gastrade – δημοτικής αρχής για τη δωρεά των κλινών, η οποία απλά ανακοινώθηκε στους δημοτικούς συμβούλους, εμπεριέχουσα αρκετά αδιευκρίνιστα, ακόμη, σημεία.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Γκουγκουλάκης, ο οποίος είχε διατελέσει επί 3,5 χρόνια αναπληρωτής Διοικητής στο ΠΓΝΑ, τόνισε πως το αίτημα για δημιουργία ΜΕΘ Παίδων είναι διαχρονικό και πως όλες οι κυβερνήσεις έθεταν πάντοτε δύο θέματα, τη στελέχωση και το κόστος. Από την στιγμή που εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για τη δημιουργία της, σημείωσε, προχωράμε για να απαιτήσουμε και την στελέχωσή της.
H απάντηση του Υπουργείου
Σε απάντηση που έδωσε τον περασμένο Μάρτιο ο Υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης σε σχετική ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόταν πως υπάρχουν κυρίως λόγοι οικονομικοί και πληθυσμιακοί που δεν επιτρέπουν τη δημιουργία μίας ΜΕΘ Παίδων στην ΑΜΘ.
«Στη Βόρειο Ελλάδα λειτουργεί μία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Ιπποκράτειο, με προβλεπόμενες 10 κλίνες εκ των οποίων ανεπτυγμένες και σε λειτουργία είναι 8 κλίνες.
Στελέχωση: Υπηρετούν συνολικά 14 ιατροί εκ των οποίων 2 επικουρικοί και 2 εξειδικευόμενοι. Από τους 14 γιατρούς οι 2 απουσιάζουν με άδεια κύησης.
Υπηρετούν συνολικά 33 νοσηλευτές εκ των οποίων οι 9 είναι επικουρικοί. Από τους 33 υπηρετούντες νοσηλευτές απουσιάζουν με μακροχρόνια αναρρωτική άδεια 5.
Επιπλέον, υπηρετούν 2 λοιπό επικουρικό προσωπικό.
Πληρότητα: Η μέση πληρότητα της κλινικής αγγίζει το 60%.
2021 ήταν 55%, 2022 ήταν 52% και 2023 ήταν 57% (1ος ως 10ος μήνας)
Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι σε επίπεδο εξυπηρέτησης των αναγκών της ευρύτερης περιοχής της Βορείου Ελλάδας, η λειτουργούσα ΜΕΘ Παίδων καλύπτει τις ανάγκες.
Λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι στη Βόρειο Ελλάδα δεν λειτουργεί αμιγώς Παιδιατρικό Νοσοκομείο, στο νέο Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος όπου θα λειτουργήσουν και παιδιατρικές χειρουργικές κλινικές, όπως η ΠαιδοΝευροχειρουργική, ΠαιδοΚαρδιοχειρουργική κλπ, έχουν προβλεφθεί και θα αναπτυχθούν συνολικά 3 τομές των 11 κλινών έκαστος, σύνολο δηλαδή 33 κλίνες ΜΕΘ.
Τέλος, θα θέλαμε να παρατηρήσουμε ότι πέραν του μεγάλου κόστους λειτουργίας μιας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι εάν ο αριθμός των περιστατικών που θα εξυπηρετείται είναι μικρός, οι δεξιότητες που απαιτούνται από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με τον χρόνο θα αμβλυνθούν σημαντικά.
Ως εκ τούτου, η λειτουργία ΜΕΘ Παίδων δεν είναι δυνατή σε περιοχές που τα πληθυσμιακά κριτήρια δεν πληρούνται για την ανάπτυξή της».
Κοινή ανακοίνωση Ιατρικών Συλλόγων ΑΜΘ
«Με αφορμή την πρόθεση της εταιρείας Gastrade να προχωρήσει στη δωρεά υλικοτεχνικού εξοπλισμού για τη λειτουργία μίας ΜΕΘ Παίδων στο ΠΓΝΑ, οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Περιφέρειας ΑΜΘ, τονίζουμε την επιτακτική ανάγκη για εξειδικευμένες ιατρικές υποδομές για παιδιατρικούς ασθενείς στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, λαμβάνοντας υπόψιν και:
την κατά την γνώμη μας επαρκώς τεκμηριωμένη άποψη των εξειδικευμένων ιατρών της περιοχής μας
των δυσάρεστων εμπειριών σε διακομιδές, που βιώσαμε στο πρόσφατο παρελθόν
του αιτήματος πολιτών και φορέων της Περιφέρειας ΑΜΘ, σχετικά με τη δημιουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων στο ΠΓΝΑ
την αρνητική απάντηση του Υπουργού Υγείας κ. Γεωργιάδη σε κοινοβουλευτική επερώτηση 23 βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης με θέμα «Η απουσία ΜΕΘ Παίδων, ιατρικού προσωπικού και υποδομών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στοιχίζει σε ανθρώπινες ζωές και σε απίστευτη ταλαιπωρία πολιτών που ασθενούν»
Η ίδρυση της ΜΕΘ παίδων στην Αλεξανδρούπολη, θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας της υγειονομικής φροντίδας στην περιοχή και θα αποσυμφορήσει τις ΜΕΘ παίδων σε άλλες μεγάλες πόλεις, εξασφαλίζοντας άμεση και κατάλληλη φροντίδα για τους παιδιατρικούς ασθενείς της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και των νησιών του βορείου Αιγαίου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο πληθυσμός των παιδιών και εφήβων, με βάση την πιο πρόσφατη εθνική απογραφή του 2021, του Βορείου Αιγαίου και της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, υπερβαίνει τον αντίστοιχο πληθυσμό της Θεσσαλίας, στην οποία το υπουργείο Υγείας δέχθηκε το 2022 να ιδρύσει ΜΕΘ Παίδων 6 κλινών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, αξιοποιώντας αντίστοιχη δωρεά.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το επιστημονικό προσωπικό της παιδιατρικής κλινικής, του αναισθησιολογικού τμήματος και της ΜΕΘ του ΠΓΝΑ, έχει δώσει σκληρούς αγώνες για τη σταθεροποίηση και διακομιδή βαρέως πασχόντων παιδιατρικών ασθενών στη ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκρατείου Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, στο οποίο σε φάση έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων η διαθεσιμότητα της ΜΕΘ είναι οριακή.
Είναι ουσιώδες να αναφερθεί επίσης, ότι η ίδρυση μίας τέτοιας μονάδας, θα υποστηρίξει με καθοριστικό τρόπο την ανάπτυξη Παιδιατρικών Χειρουργικών ειδικοτήτων, που τώρα δεν είναι σε θέση να ολοκληρώσουν δύσκολα παιδιατρικά χειρουργεία που χρήζουν μετεγχειρητικής υποστήριξης σε ΜΕΘ Παίδων.
Δεν πρέπει να παραλειφθεί ότι πέρα από τα ιατρικά οφέλη, υπάρχουν επίσης γεωπολιτικοί και εθνικοί λόγοι, που καθιστούν αναγκαία τη λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας στην εθνικά ευαίσθητη περιοχή μας.
Προσδοκώντας, ότι η αξία της ανθρώπινης ζωής θα αναγνωριστεί και θα επικρατήσει έναντι των όποιων επιφυλάξεων σχετικά με το οικονομικό κόστος της λειτουργίας αυτής της μονάδας, αναμένουμε την καθολική στήριξη των φορέων της περιοχής και την αποδοχή του αιτήματος από το Υπουργείο Υγείας.