Πολύς κόσμος την Καθαρά Δευτέρα σε Σταυρούπολη και Κομνηνά, για ρεκόρ επισκεπτών μίλησε ο Αντιδήμαρχος Κυριάκος Παπαδόπουλος!

Στο βουνό, στους κάμπους αλλά και στη θάλασσα Ξανθιώτες και επισκέπτες γιόρτασαν την Μεγάλη Δευτέρα στην Νομό Ξάνθης.

Στη περιοχή της Σταυρούπολης το έθιμο της Καμήλας συγκέντρωσε πλήθος επισκεπτών αλλά και…υποψηφίων Δημάρχων μεταξύ των οποίων διακρίναμε τον Δήμαρχο Ξάνθης Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο με την σύζυγό του, τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ Μαρίνο Σδρέβανο, τον Ιορδάνη Χατζηευφραιμίδη και τον Παναγιώτη  Ταρενίδη, τον αντιδήμαρχο Ξάνθης Κυριάκο Παπαδόπουλο και δημοτικούς του συμβούλους, τους υποψηφίους Δημάρχους Ξάνθης Γιώργο Χατζηθεοδώρου, Σάββα Μελισσόπουλο και Γιάννη Παπαχρόνη με όλο του το επιτελείο, ενώ όλοι οι επισκέπτες δοκίμασαν στην κεντρική πλατεία της  Σταυρούπολης αλλά και τα Κομνηνά την παραδοσιακή λαγάνα, ζεστή φασουλάδα και διάφορα εδέσματα με κρασί, ζωντανή μουσική και χορό.

Ο Αντιδήμαρχος Ξάνθης-Σταυρούπολης Κυριάκος Παπαδόπουλος μάλιστα μίλησε για ρεκόρ επισκεπτών στη περιοχή την ημέρας της Καθαράς Δευτέρας.

Παράλληλα παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στην πλατεία της Σταυρούπολης το έθιμο της «Καμήλας» ενώ έγινε αναπαράσταση του αποκριάτικου δρώμενου ” Αράπηδες” από τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Νικήσιανης, ενός από τα πιο σημαντικά «Δωδεκαμετρικά» έθιμα στον Βαλκανικό χώρο, καθώς επίσης και το παλιό και γραφικό αποκριάτικο έθιμο του «Αράπη».

Πρόκειται για έθιμο που αναβιώνει εδώ και χρόνια στην περιοχή της Σταυρούπολης την Καθαρά Δευτέρα, με τον οικισμό να βουλιάζει από επισκέπτες που σπεύδουν να απολαύσουν τις εκδηλώσεις.

Το έθιμο της Καμήλας αρχικά είχε παγανιστικό χαρακτήρα, τελούνταν και συμβόλιζε τη δέηση των κατοίκων για τη γονιμότητα της γης, αφού η χρονική στιγμή συνέπιπτε με τον ερχομό της άνοιξης και την έναρξη των αγροτικών εργασιών. Αργότερα σε συνδυασμό με την ορθόδοξη πίστη και θρησκεία που θέτει την ημέρα αυτή ως την αρχή της Σαρακοστής, άλλαξε χαρακτήρα και συμβολίζει πια στο νου των κατοίκων το τέλος των εορτών του καρναβαλιού και την αρχή.