ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ – Τούρκος υπουργός Ενέργειας: Ανακαλύψαμε φυσικό αέριο στη Θράκη

*Την ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Θράκη ανακοίνωσε χθες ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας στην κρατική τηλεόραση TRT.

«Μετά από έρευνες χρόνων στη Θράκη, είχαμε μία μικρή ανακάλυψη. Τη Δευτέρα ξεκινάμε να ερευνούμε την περιοχή και θα δώσουμε λεπτομέρειες από εκεί», δήλωσε ο Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος πρόσθεσε ότι το κοίτασμα βρέθηκε στην περιοχή Ραιδεστό έξω από την Κωνσταντινούπολη στην ανατ. Θράκη (κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα).

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε και στην ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ επανέλαβε ότι τετελεσμένα δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά από την Τουρκία.

….

* Και μία ανακοίνωση από τον Δήμο Ξάνθης που αφορά τους επαγγελματίες:

Ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες ότι με την υπ αριθμ. 16/05-02-2019 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, αποφασίστηκε η παράταση για το χρονικό διάστημα κατάθεσης των αιτήσεων χρήσης κοινόχρηστου χώρου (ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, εμπορευμάτων και λοιπών δραστηριοτήτων) για το έτος 2019.

Σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες που δεν έχουν καταθέσει αίτηση για χρήση κοινόχρηστου χώρου για το έτος 2019 μπορούν να καταθέσουν τη σχετική αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Ξάνθης (Τμήμα Αδειοδοτήσεων & Εμπορικών Δραστηριοτήτων), από την ημέρα της συνεδρίασης και για μία εβδομάδα.

Σε περίπτωση αυθαίρετης χρήσης κοινόχρηστων χώρων, των οποίων η παραχώρηση της χρήσης έχει επιτραπεί, επιβάλλεται σε βάρος του παραβάτη, με απόφαση του Δημάρχου, εκτός από αναλογούν τέλος και ισόποσο πρόστιμο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 55 του Ν. 4483/2017.

Ο ANTIΔΗΜΑΡΧΟΣ ΞΑΝΘΗΣ

ΜΙΧΑΗΛ ΟΔ. ΛΟΜΒΑΡΔΕΑΣ

……….

*Τη διαγραφή του Θανάση Παπαχριστόπουλου από την κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων ανακοίνωσε χθες με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής ο Πάνος Καμμένος.

«Σας δηλώνω ότι ο βουλευτής Παπαχριστόπουλος Αθανάσιος από σήμερα 8 Φεβρουαρίου 2019 δεν ανήκει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα «Ανεξάρτητοι Ελληνες – Εθνική Πατριωτική Δημοκρατική Συμμαχία», αναφέρει η επιστολή.

Μετά από αυτή την εξέλιξη δεν υφίσταται πλέον η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, καθώς δεν έχει πέντε βουλευτές που να έχουν εκλεγεί με το κόμμα (όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής).

Μετά τη διαγραφή στους ΑΝΕΛ μένουν τέσσερις βουλευτές (Π. Καμμένος, Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά, Κ. Ζουράρις και Κ. Κατσίκης) που είχαν εκλεγεί το Σεπτέμβριο του 2015 και τον Αριστείδη Φωκά (που αρχικά είχε βγει με την Ένωση Κεντρώων, μετά ανεξαρτητοποιήθηκε και πλέον είναι στους ΑΝΕΛ).

……….

*Ο Συμεών Σολταρίδης μιλώντας για την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και τη συνάντησή του εκεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, για την Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

«Έγινα “άνθρωπος” εκεί, έμαθα πολύ σημαντικά πράγματα στα τρία χρόνια σπουδών μου», λέει ο κ. Σολταρίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

….

*Δημοσιογράφος στο επάγγελμα και διδάκτωρ Θρησκειολογίας, ο Συμεών Σολταρίδης είναι απόφοιτος του λυκειακού τμήματος της Χάλκης και, όπως λέει, τα όσα διδάχθηκε στο σπουδαίο αυτό πνευματικό κέντρο της Ορθοδοξίας, τον διαμόρφωσαν ως χαρακτήρα.

«Παλιά στην Πόλη συνήθιζαν να λένε: “να γίνεις άνθρωπος”. Εγώ αισθάνομαι ότι αυτό έγινε στη Χάλκη. Μού δίδαξαν τον σεβασμό και την εκτίμηση προς τον συνάνθρωπό μας, τον διάλογο, τη γνώση. Με μύησαν στην έρευνα, μού διδάξαν τη θεολογία αλλά και τον ανθρωπισμό», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Συμεών Σολταρίδης, συνταξιούχος σήμερα, φοίτησε στη Χάλκη στο διάστημα 1969-1972 και η διακοπή λειτουργίας του ιδρύματος τον βρήκε στα θρανία της.

….

*«Στεναχωρήθηκα πολύ με το κλείσιμο. Μας έστειλαν να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Ήταν μεγάλο πλήγμα για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τους Ρωμιούς της Πόλης», αφηγείται, σημειώνοντας ότι είχε την ευκαιρία να γνωρίσει σπουδαίους ανθρώπους, μεταξύ των οποίων τον σημερινό Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, που τότε ήταν βοηθός σχολάρχη στη Χάλκη.

….

*Χτισμένη το 1844 από τον τότε Πατριάρχη Γερμανό τον Δ’, η Ιερά Μονή της Χάλκης, όπου στεγάζεται η εμβληματική στον κόσμο της Ορθοδοξίας Θεολογική Σχολή, δεσπόζει του ομώνυμου νησιού, δεύτερου σε μέγεθος στο ξακουστό σύμπλεγμα των (εννέα) Πριγκιποννήσων στην θάλασσα του Μαρμαρά.

«Αν η Πρίγκηπος είναι το πολυπληθέστερο από τα Πριγκιπόννησα, η Χάλκη φημιζόταν για την πνευματικότητά της. Εκτός από τη Θεολογική Σχολή λειτουργούσε και η Εμπορική Σχολή της ομογένειας, που σήμερα στεγάζει τη ναυτική σχολή ξένων γλωσσών της Τουρκίας», λέει ο Συμεών Σολταρίδης.

«Σήμερα, στη Χάλκη ζουν γύρω στις είκοσι οικογένειες, ανάμεσά τους και κάποιες Ρωμιών, ενώ υπάρχουν και έκτος μονής στο νησί και δυο – τρεις άλλες χριστιανικές εκκλησίες», λέει στη συνέχεια.

….

*Η περίφημη Σχολή της Χάλκης έκλεισε το 1971 μετά την απόφαση της τότε τουρκικής κυβέρνησης να ενταχθούν όλα τα μη κρατικά θρησκευτικά ιδρύματα και σχολεία (μουσουλμανικά και χριστιανικά) υπό την εποπτεία και ευθύνη της αρμόδιας Γραμματείας Θρησκευμάτων της Τουρκίας. Δύο χριστιανικές σχολές αυτής της κατηγορίας υπάγονταν στην κατηγορία των μη κρατικών σχολών στην Τουρκία, η Χάλκη και η Οβέρτιος Αμερικανική Σχολή, η οποία τελικά δέχθηκε να υπαχθεί στο νέο καθεστώς.

Έκτοτε, με τη φροντίδα του Πατριαρχείου, οι υποδομές της Χάλκης συντηρήθηκαν και συντηρούνται άψογα, περιμένοντας την ημέρα που θα επαναλειτουργήσει, απόφαση που ανήκει στην τουρκική κυβέρνηση.

….

*Ο Συμεών Σολταρίδης με κάθε ευκαιρία επισκέπτεται τη σχολή, όπου αισθάνεται ότι «έγινε άνθρωπος». Η πρώτη φορά που ξαναπήγε ήταν γι’ αυτόν δύσκολη και την περιγράφει συγκινημένος:

«Επέστρεψα ύστερα από αρκετά χρόνια. Την πρώτη βραδιά δεν μπόρεσα να κοιμηθώ. Στη σκέψη μου στριφογύριζαν τόσα πράγματα. Σκεπτόμουν τους περιπάτους στου κήπους της μονής με τον σημερινό Πατριάρχη, την τράπεζα με τους συμμαθητές, τις έρευνες στα αρχεία και στις βιβλιοθήκες, τις πνευματικές συζητήσεις με του σπουδαίους καθηγητές μας», θυμάται και περιμένει την ημέρα που θα χτυπήσει εκ νέου το κουδούνι για να ξεκινήσουν και πάλι τα μαθήματα. Όπως, άλλωστε, περιμένει η χριστιανοσύνη όλη.

ΟΤΙ ΦΕΡΝΕΙ Η ΚΑΤΙΝΑ

Σε αργία τέθηκαν δύο επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), μετά από έλεγχο κατά τον οποίο διαπιστώθηκε ότι προχωρούσαν σε παράτυπες διαγραφές προστίμων που είχαν επιβληθεί σε επιχειρήσεις, όπως γνωστοποίησε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, με μήνυμα στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook.

Συγκεκριμένα, η κ. Αχτσιόγλου αναφέρει: «μετά από έλεγχο που πραγματοποιήσαμε σε υπαλλήλους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), με πρωτοβουλία του ειδικού γραμματέα του Σώματος, Πάνου Κορφιάτη και με τη συμβολή της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, διαπιστώθηκε ότι δύο επιθεωρητές του Σ.ΕΠ.Ε. προχωρούσαν σε παράτυπες διαγραφές προστίμων που είχαν επιβληθεί σε επιχειρήσεις».

(Σ.Σ. Κι έπειτα μας φταίνε τα μνημόνια…)

Η ΚΑΤΙΝΑ