ΜΕ ΤΙΜΕΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Υποδέχονται πλέον τον Εφραίμ στη Ξάνθη!

Με ΤΙΜΕΣ Αρχηγού κράτους υποδέχτηκαν Ξάνθη και Ροδόπη τον Καθηγουμενο της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Γερ. Εφραίμ που κάποτε ήταν το…κόκκινο πανί για τις Μητροπόλεις Ξάνθης και Μαρώνειας και Κομοτηνής, για τις διεκδικήσεις τους στη Λίμνη  Βιστωνίδα γεγονός που κατά πολλούς προκάλεσε και το «γκρέμισμα» της Κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή στις εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2009.

Το γεγονός προξένησε ιδιαίτερη εντύπωση σε όλους, αφού Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κατά των Βατεπεδινών από το 2002 έως και το 2012 (τουλάχιστον…), ήταν ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ.κ.Παντελεήμων που κινητοποίησε και τους Φορείς, με το σύνθημα η Λίμνη Βιστωνίδας ανήκει στα…ψάρια της και το λαό της Ξάνθης.

Στον ίδιο αγώνα είχαν μάλιστα πρωτοστατήσει και οι Δικηγορικοί σύλλογοι Ξάνθης (Θανάσης Ξυνίδης), Ροδόπης (Πεταλωτής) και Έβρου (Λαμπάκης), αλλά και ο νυν Μητροπολίτης Μαρώνειας και Κομοτηνής κ.κ.Παντελεήμων που τότε ήταν Πρωτοσύγκελος στη Μητρόπολη Ξάνθης.

ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΕΦΡΑΙΜ

Αναλυτικότερα, με ιδιαίτερη ευλάβεια και κατάνυξη και με τιμές Αρχηγού κράτους, πραγματοποιήθηκε η υποδοχή της Αγίας Ζώνης, την οποίαν προσεκόμισε ο Καθηγουμενος της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Γερ. Εφραίμ και παρέλαβε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, κ. Παντελεημων.

Ακολούθησε λιτάνευση του ιερού κειμηλίου μέχρι τον ναόν του αγ. Νικολάου, όπου και τέθηκε σε προσκύνηση των ευλαβών παρευρισκομένων που κατέκλυσαν το Ιερό Μετόχι ενώ μεταξύ των επισήμων που παραβρέθηκαν στην υποδοχή του Εφραίμ ήταν ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος, ο πρώην Υπουργός και βουλευτή Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης, η υποψήφια βουλευτής της Ν.Δ. Μαρίνα Παυλίδου, ο Δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης και άλλοι.

Στη ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρώνειας κ.κ. Παντελεήμων ευχαρίστησε τον Γέροντα Εφραίμ για τη δυνατότητα που έδωσε να προσκυνήσουν το ιερό κειμήλιο και προέτρεψε τους παρευρισκόμενους σε προσευχή και παράκληση ενώπιον του αγ. Σκηνώματος της αγ. Ζώνης. Ο Γερ. Εφραίμ μίλησε για ιστορικό γεγονός του προσκυνήματος στη Δράμα, το οποίο χαρακτήρισε ο Μητροπολίτης Δράμας ως δεύτερο γεγονός της αρχιερατείας του μετά την αγιοκατάταξη του αγ. Γεωργίου Καρσλίδη. «Είμαστε μάρτυρες των πολλών θαυμάτων» και ανέφερε θαύμα θεραπείας από καρκίνο γυναίκας, καθώς και πρόσφατα θαύματα τεκνογονίας.

Αναλυτικότερα: Το ιερό θεομητορικό κειμήλιο της Τιμίας Ζώνης, έφθασε, την Κυριακή 23 Ιουνίου 2019, στο Βατοπαιδινό Μετόχι του Αγίου Νικολάου – Πόρτο λάγος, όπου και θα τίθεται προς προσκύνησιν έως τις 25 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η υποδοχή έλαβε χώρα λίγο μετά τις 16.00 το απόγευμα. Ακολούθως, ετελέσθη Εσπερινός, Παράκληση και Χαιρετισμοί ενώπιον του ιερού σεβάσματος της Θεοτόκου. Το βράδυ τελέστηκε  ιερά Αγρυπνία.

Η Αγία Ζώνη θα αναχωρήσει από το Βατοπαιδινό Μετόχι την Τρίτη 25 Ιουνίου, μετά την Θεία Λειτουργία, στις 11:00 το πρωί.

Από την υποδοχή του Εφραίμ πάντως απουσίαζε ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ.κ.Παντελεήμων που απουσίαζε στην Τένεδο.