Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στα μέτωπα στον Έβρο, στη Λέσβο, στην Ηλεία και στη Χαλκιδική. Αν και η εικόνα από τις παραπάνω περιοχές φαίνεται να είναι καλύτερη, οι πυρκαγιές δεν έχουν τεθεί ακόμα υπό έλεγχο, ενώ πάντα υπάρχει ο κίνδυνος των αναζοπυρώσεων.
Για πέμπτη μέρα καίγεται το δάσος της Δαδιάς
Σχετικά με την πυρκαγιά στη Δαδιά όπου καίει για πέμπτη ημέρα στην περιοχή, όπως ανέφερε σε νεότερη ενημέρωση ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, οι προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης επικεντρώνονται στην οριοθέτηση του νοτιοδυτικού μετώπου.
Ο κ. Στυλιανίδης που παραμένει για δεύτερη μέρα στην περιοχή μαζί με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειο Παπαγεωργίου και επιτελικά στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, επισήμανε ότι έγινε εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης και ελήφθησαν αποφάσεις που αφορούν κυρίως στο νοτιοδυτικό μέτωπο, όπου εκεί θα επιχειρήσουν νέες επίγειες δυνάμεις που θα προσπαθήσουν να «κλείσουν» τις εστίες.
«Αυτή λοιπόν τη στιγμή, η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι πολύ μεγάλη και στόχος είναι να οριοθετηθεί η περιοχή του νοτιοδυτικού μετώπου», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης ενώ προσέθεσε ότι σήμερα το πρωί υπήρξε εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης από το Πυροσβεστικό Σώμα, με τους επιτελείς που ήρθαν από την Αθήνα, μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Αστυνομία, την Περιφέρεια και τον Δήμαρχο της περιοχής.
«Είναι μια μάχη για να διασφαλίσουμε την προοπτική αυτού του εξαιρετικού οικοσυστήματος. Μετά τη δύσκολη αυτή μάχη, θα πρέπει οι ειδικοί να εξετάσουν το ζήτημα της αποκατάστασης των προβλημάτων που δημιούργησε η φωτιά. Κυρίως να σκεφτούμε την ανθεκτικότητα αυτού του οικοσυστήματος για το μέλλον», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.
«Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συμβάλλουν, καθώς ο συντονισμός και χθες το βράδυ πήγε καλά. Θερμές ευχαριστίες σε όλα τα στελέχη από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την αστυνομία, στον περιφερειάρχη και τους αντιπεριφερειάρχες, τον δήμαρχο, τους εθελοντές και τους πυροσβέστες μας που κατέβαλαν και συνεχίζουν να καταβάλλουν ηρωική προσπάθεια, υπεράνθρωπη προσπάθεια, για να σώσουν το δάσος, για να διασφαλίσουν χθες το βράδυ ότι δεν θα έμπαινε η φωτιά στο χωριό. Το πετύχαμε με υπεράνθρωπες προσπάθειες. Χρειάζονται, λοιπόν, αναγνώριση οι πυροσβέστες μας. Από όλους μας, γιατί δίνουν μια τιτάνια μάχη σε μία πολύ δύσκολη περιοχή, με δύσκολο ανάγλυφο και με πολύ μεγάλη ποσότητα καύσιμης ύλης που οδηγεί σε αναζωπυρώσεις», κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.
Σε εξέλιξη η πυρκαγιά κοντά στα Κρέστενα
Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση των εναέριων και επίγειων πυροσβεστικών μέσων για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που έχει ξεσπάσει στην Ηλεία. Συμφωνα με τον δήμαρχο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Διονύση Μπαλιούκο μέχρι τώρα τα πράγματα εξελίσσονται ομαλά.
«Τώρα περιμένουμε να δούμε αν θα ενισχυθούν οι άνεμοι στην περιοχή μας, διότι, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις, αναμένεται να αυξηθεί, σε λίγες ώρες, η έντασή τους», ανέφερε σε δηλώσεις του.
Σχετικά με τις ζημιές που έχει προκαλέσει μέχρι τώρα η φωτιά, ο κ. Μπαλιούκος είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «με τα έως τώρα δεδομένα φαίνεται ότι έχει πληγεί κυρίως ο αγροτικός χώρος, ενώ δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία για καμένα σπίτια.Όλα αυτά θα τα δούμε αναλυτικά όταν σβήσει η φωτιά».
Μάχη με τις φλόγες και στη Χαλκιδική
Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν πυροσβεστικές δυνάμεις με τη συνδρομή εναέριων μέσων στη Μόλα Καλύβα Κασσάνδρας, στη Χαλκιδική, όπου από το πρωί μαίνεται πυρκαγιά σε πευκοδάσος.
«Η φωτιά δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο. Τα εναέρια μέσα αυτή την ώρα έχουν απομακρυνθεί για να πραγματοποιήσουν ανεφοδιασμό» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά.
Η πυεκαγιά, όπως ανέφερε η κ. Χαλκιά, εκδηλώθηκε από πτώση κεραυνού σε πευκοδάσος σήμερα το πρωί και οι συνθήκες είναι δύσκολες, καθώς οι άνεμοι έχουν αρχίσει να εντείνονται. Στην περιοχή υπάρχουν κατοικίες, αλλά δεν απειλούνται από την πυρκαγιά, σημείωσε η δήμαρχος Κασσάνδρας.
Στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη Μόλα Καλύβα Κασσάνδρας, συμμετέχουν 51 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 17 οχήματα.
Καλύτερη είναι η εικόνα, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, στη Φούρκα Κασσάνδρας, όπου επίσης εκδηλώθηκε πυρκαγιά. Στην περιοχή επιχειρούν 16 πυροσβέστες με επτά οχήματα.
Στην κατάσβεση των πυρκαγιών από αέρος επιχειρούν συνολικά δύο αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.