Tην Τρίτη, έριξε στο Βόλο 393 χιλιοστά βροχής και 754 χιλιοστά στη Ζαγορά Πηλίου μέσα σε μια μέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ερευνητική ομάδα του ΜΕΤΕΟ από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Για να έχουμε μια σύγκριση, τα τελευταία 70 χρόνια, στην Ξάνθη μόνο 6 φορές η ΜΗΝΙΑΙΑ βροχόπτωση ήταν παραπάνω από 300 χιλιοστά, που όμως έπεσαν μέσα σε ένα μήνα, και όχι σε μία μέρα. Όσον αφορά τις μέγιστες ημερήσιες βροχοπτώσεις στην Ξάνθη, τα τελευταία 45 χρόνια, για τα οποία διαθέτουμε ημερήσια δεδομένα, περισσότερο έβρεξε στις 30 Νοεμβρίου 1996, που έπεσαν 232 χιλιοστά βροχής μέσα σε μια μέρα.
Τα τελευταία 10 χρόνια στην Ξάνθη 4 φορές έριξε γύρω στα 80 χιλιοστά σε μια μέρα, και πολλοί από μας θυμόμαστε καπάκια των φρεατίων να σηκώνονται στον αέρα και να αναβλύζει νερό από τα φρεάτια.
Σε περίπτωση που βρέξει έστω και το μισό από όσο έβρεξε στον Βόλο, όπως καταλαβαίνετε η κατάσταση μπορεί να γίνει δύσκολη. Σίγουρα δεν θα βοηθήσει και η κατάσταση μεγάλου αριθμού από τις σχάρες απορροής των νερών τις βροχής που είναι μέχρι επάνω γεμάτες πέτρες και χώρα. Προφανώς έχουν να καθαριστούν χρόνια. Το νερό που δεν θα μπορεί να φύγει από τις βουλωμένες σχάρες απορροής θα συνεχίσει να τρέχει προς περιοχές που βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο και θα συγκεντρώνεται εκεί. Τέτοιες περιοχές είναι το παζάρι, η περιοχή απέναντι από τα γήπεδα του τένις και άλλες. Υπάρχει ο κίνδυνος οι δρόμοι να γίνουν ποτάμια και οι χαμηλές περιοχές της Ξάνθης λίμνες.
Είναι προφανές ότι τα φρεάτια στον Δήμο Ξάνθης πρέπει να καθαριστούν άμεσα. Μπορεί να μην βρέξει πολύ αύριο ή τον άλλο μήνα ή το άλλο εξάμηνο, αλλά μπορεί και να βρέξει. Σίγουρα πάντως, αργά ή γρήγορα, κάποια στιγμή θα βρέξει πολύ και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι.
Κωνσταντίνος Κουρτίδης
Καθηγητής Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Τεχνολογίας,
Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος
Πολυτεχνική Σχολή Δ.Π.Θ.