ΕΝΩΣΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΜΘ: Καταγγελλόμενα των συνδικαλιστικών παρατάξεων Ε.Α.Κ.Α. και Ε.Κ.Α. Ροδόπης σε βάρος του μέλους της ΕΑ.ΑΜΘ – Διοικητή του Α.Τ Κομοτηνής

Η Ένωση Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης εξέδωσε την ανακοίνωση που ακολουθεί:

Κατόπιν δημοσίευσης καταγγελίας των συνδικαλιστικών παρατάξεων Ε.Α.Κ.Α. και Ε.Κ.Α. Ροδόπης με τίτλο «Κρατητήρια αποθήκες ανθρώπινων ψυχών-Αστυνομικοί απροστάτευτοι και σε απόγνωση» αναφορικά με υπηρεσιακό περιστατικό την Παρασκευή 14-06-2019 και με αφορμή την παραλαβή υπεράριθμων ποινικών κρατουμένων από το Α.Τ. Κομοτηνής, η Ένωσή μας δηλώνει απερίφραστα τα εξής:

  • Ως συνδικαλιστικός φορέας στηρίζουμε ηθικά, θεσμικά και σε κάθε επίπεδο τον Διοικητή του Α.Τ. Κομοτηνής και μέλος της Ένωσής μας, απέναντι στις άδικες και ανυπόστατες καταγγελίες των ανωτέρω συνδικαλιστικών παρατάξεων. Η ευθεία και άδικη στοχοποίηση ενός προσώπου και μάλιστα του επικεφαλής της Υπηρεσίας, για ένα ζήτημα που υπερβαίνει της ευθύνης ενός ατόμου, όπως είναι η υπερπληρότητα των αστυνομικών κρατητηρίων, δε συνάδει επ’ ουδενί με τον υγιή και παραγωγικό συνδικαλισμό που υπηρετούμε.
  • Είναι περιττό να επεκταθούμε στο δύσκολο ρόλο του Αξιωματικού Διοικητή, ο οποίος καθημερινά, χωρίς συγκεκριμένο εργασιακό ωράριο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας του, παρά τις διαρκείς ελλείψεις σε αστυνομικό προσωπικό, όντας προσωπικά υπεύθυνος για την αποτελεσματική αποστολή της υπηρεσίας. Σε αυτό το ήδη βεβαρυμμένο γενικό πλαίσιο καθηκόντων του Διοικητή, έρχονται να προστεθούν και οι επιμέρους ειδικές τακτικές και έκτακτες αποστολές που ανατίθενται σε τοπικό επίπεδο, όπως η λήψη μέτρων τάξης στο Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής, όπου εδρεύει και το Εφετείο της Περιφέρειάς μας, η επιτήρηση στόχων μουσουλμανικού ενδιαφέροντος και του εξωτερικού χώρου του Γενικού Καταστήματος Κράτησης Κομοτηνής, η φρούρηση σε 24ωρη βάση του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής, καθώς και η πολυάριθμη διάθεση προσωπικού για τη διεξαγωγή των εποχούμενων περιπολιών στο πλαίσιο του Σχεδίου ΠΕΡΣΕΑΣ, ζητήματα για τα οποία τόσο η Ένωση Αξιωματικών ΑΜΘ, όσο και η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης έχουμε πολλές φορές επισημάνει και αναδείξει προς κάθε κατεύθυνση.
  • Περαιτέρω, διατρανώνουμε ότι ως συνδικαλιστές αστυνομικοί ανεξαρτήτως παρατάξεων και διοικητικών βαθμών πρέπει αταλάντευτα και υπεύθυνα να είμαστε κοντά στο συνάδελφο, αποσκοπώντας στο καλό της Υπηρεσίας και της Αστυνομίας εν γένει. Μπροστά στο κοινό πρόβλημα, δεν ωφελεί σε τίποτα να λειτουργούμε ως εξωτερικοί παρατηρητές μιας κατάστασης ή ενός προβλήματος, μετακυλώντας ευθύνες, αλλά να ενεργούμε συγκροτημένα και μεθοδικά προς στις συναρμόδιες αρχές για την διευκόλυνση της επίλυσή του. Καλούμαστε να υπηρετήσουμε πρώτιστα το Σώμα και μετέπειτα τον Συνδικαλισμό σε χρόνια δύσκολα(διότι πρώτα είμαστε αστυνομικοί και μετά συνδικαλιστές), έχοντας απέναντι μας όλες τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, με τη χρόνια αφαίμαξη ανθρώπινου δυναμικού και τις ελλείψεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό και υλικοτεχνικές υποδομές να αποτελούν σοβαρά εμπόδια στην περαίωση του αστυνομικού μας έργου.
  • Για όλα τα παραπάνω, φρονούμε ότι στο σύγχρονο συνδικαλιστικό κίνημα δεν υπάρχει χώρος για εσωτερικές φιλονικίες. Είναι ώρα για δράση και κοινή ενέργεια. Καλούμε, λοιπόν, όλους του φορείς, τους υπηρεσιακούς και θεσμικούς παράγοντες να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας, ώστε να κινητοποιήσουμε τις αρμόδιες Αρχές και να δοθεί μία δίκαιη και πάγια λύση στα προβλήματά μας.

Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ Ε.Α.Κ.Α. ΚΑΙ Ε.Κ.Α.ΡΟΔΟΠΗΣ

Κρατητήρια αποθήκες ανθρώπινων ψυχών – Αστυνομικοί απροστάτευτοι και σε απόγνωση

Απογευματινές ώρες της  Παρασκευής 14-06-2019  μέλος της Ένωσής μας το οποίο  εκτελούσε χρέη Αξιωματικού Υπηρεσίας του Α.Τ. Κομοτηνής υποχρεώθηκε με τη φυσική παρουσία του Διοικητή της Υπηρεσίας στην παραλαβή 18 ποινικών κρατουμένων και τη φύλαξή τους στα αστυνομικά κρατητήρια μέχρι την εκδίκαση  υποθέσεών τους την επόμενη εβδομάδα , ενώ προορίζονταν για το Γενικό Κατάστημα Κράτησης Κομοτηνής το οποίο  υπέβαλλε ενστάσεις ως προς την παραλαβή τους λόγω πληρότητας.

Το μέλος μας, απευθυνόμενο στον Διοικητή  του, υπέβαλλε προφορικά τις ενστάσεις του ως προς την νομιμότητα της κράτησης ποινικών κρατουμένων (καταδίκων) στα αστυνομικά κρατητήρια των οποίων μάλιστα η χωρητικότητα είναι μόνο για 15 άτομα και  κρατούνταν ήδη ένα άτομο ( στη συνέχεια δε, της ημέρας, ο αριθμός των κρατουμένων έφτασε τους 22), αλλά και την αγωνία του σχετικά με τα προβλήματα που αφορούν την υγιεινή τους , την αδυναμία αξιοπρεπούς διαβίωσής τους , τους κινδύνους που κάτι τέτοιο συνεπάγεται όσον αφορά την ασφάλεια στην εργασία των συναδέλφων καθώς και της ασφαλούς φύλαξης που ενισχύουν την αδυναμία αντιμετώπισης ενδεχόμενης απόπειρας για απόδραση.

Το μέλος μας , όχι μόνο δεν πήρε καμία απάντηση  στις δικαιολογημένες ενστάσεις και τις αγωνίες που εξέφρασε, αλλά μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραλαβής των κρατουμένων στην οποία αυτό εξαναγκάστηκε  με τη διαταγή και το «φόρτωμα » των ευθυνών της κράτησης και της διαχείρισης των προβλημάτων, ο Διοικητής αποχώρησε για την οικία του χωρίς να δώσει ούτε την παραμικρή οδηγία ή ελπίδα επίλυσης του θέματος.

Εμείς ως ενεργές συνδικαλιστικές παρατάξεις , ως προτεραιότητα έχουμε

την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των συναδέλφων μας και δεν φοβόμαστε να

συγκρουστούμε με τη Διοίκηση όταν αυτή προβαίνει στην καταπάτησή τους

Υ Π Ε Ν Θ Υ Μ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε  ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ότι όφειλε να γνωρίζει πως με την συγκεκριμένη πράξη της παρανομεί τόσο σε βάρος των αστυνομικών όσο και σε βάρος των κρατουμένων

Δ Ι Ο Τ Ι

Η κράτηση των ποινικών κρατουμένων στα αστυνομικά κρατητήρια ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ σύμφωνα με της παράγραφο 6 του άρθρου 66 του Π.Δ. 141/1991 , επίσης το ΕΔΔΑ στην υπόθεση  Dougoz κατά Ελλάδος19.10.2000 δέχτηκε ότι  «οι συνθήκες κράτησης του αιτούντος στην αστυνομική διεύθυνση … και συγκεκριμένα ο μεγάλος συνωστισμός και η έλλειψη ευκολιών για τον ύπνο, σε συνδυασμό με την υπερβολικά μακρά διάρκεια της κράτησής του υπ’ αυτές τις συνθήκες, συνιστούν εξευτελιστική μεταχείριση κατά παράβαση του άρθρου 3 της  Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στην υπόθεση του Kaja κατά Ελλάδος 27.7.2006 το ΕΔΔΑ έκρινε ότι αποτελεί εξευτελιστική μεταχείριση η παρατεταμένη κράτηση σε αστυνομικό κρατητήριο«Η κράτηση από την αστυνομία είναι (ή τουλάχιστον έπρεπε να είναι) μικρής σχετικά διάρκειας. Ωστόσο, οι συνθήκες κράτησης στα κρατητήρια της αστυνομίας, πρέπει να πληρούν ορισμένες στοιχειώδεις προϋποθέσεις. Όλοι οι χώροι κράτησης, πρέπει να είναι καθαροί, ενώ οι διαστάσεις τους, πρέπει να είναι εύλογες και αντίστοιχες της προβλεπόμενης χωρητικότητάς τους. Πρέπει δε να φωτίζονται επαρκώς (ο φωτισμός, δηλαδή, να είναι επαρκής για διάβασμα πέραν των ωρών ανάπαυσης)- θα ήταν, μάλιστα προτιμότερο να διαθέτουν φυσικό φωτισμό. Επίσης πρέπει η διαρρύθμιση να είναι τέτοια που να επιτρέπει την ανάπαυση (για παράδειγμα, μια καρέκλα, ένα σταθερό κάθισμα), και στα άτομα τα οποία υποχρεούνται να διανυκτερεύσουν στους χώρους αυτούς, πρέπει να παρέχεται κατάλληλη κλινοστρωμνή. Οι τελούντες υπό κράτηση, πρέπει να έχουν πρόσβαση σε κατάλληλες υπό αξιοπρεπείς συνθήκες τουαλέτες και να διαθέτουν όλα τα μέσα για τη προσωπική υγιεινή τους. Πρέπει να έχουν πρόσβαση, ανά πάσα στιγμή, σε παροχή ποσίμου ύδατος και να τους προσφέρεται τροφή τις κατάλληλες ώρες, συμπεριλαμβανομένου ενός πλήρους γεύματος τουλάχιστον μία φορά την ημέρα (κάτι, δηλαδή, πιο ουσιαστικό από ένα σάντουιτς). Οι τελούντες υπό κράτηση για 24 ή περισσότερες ώρες, θα έπρεπε, στο μέτρο του δυνατού, να έχουν την ευκαιρία να ασκούνται καθημερινά στο ύπαιθρο.».

Επίσης στο 4128/07/2 από 11-05-2007 Πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη αποτυπώνεται ρητά ότι

– Τα αστυνομικά κρατητήρια, εκ του νόμου αλλά και εκ των πραγμάτων, είναι όλως ακατάλληλα για την κράτηση προσώπου (πλέον των αναγκών μεταγωγής).

– Οι υφιστάμενες συνθήκες κράτησης δεν είναι συμβατές με τους όρους προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και απόλαυσης των δικαιωμάτων των κρατουμένων.

Επιπλέον η επί μακρόν κράτηση, υπό τις παρούσες συνθήκες, σε αστυνομικό κρατητήριο:

– συνιστά έκτιση ποινής ή μέτρου ασφαλείας κ.λπ. σε χώρο εκτός των καταστημάτων κράτησης, κάτι που όμως δεν είναι επιτρεπτό αφού η πολιτειακή πράξη κράτησης έχει ορίσει διαφορετικά (δηλ. κράτηση σε κατάστημα κράτησης).

– συνιστά εξάλλου δυσμενή μεταχείριση για τους κρατούμενους, αφού βάσει της αντίστοιχης πολιτειακής πράξης (π.χ. δικαστικής απόφασης) έχει οριστεί να οδηγηθούν και παραμείνουν σε κατάστημα κράτησης και όχι σε αστυνομικό κρατητήριο.

– παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα των κρατουμένων, ο οποίοι πλην της φυσικής ελευθερίας δεν επιτρέπεται να στερούνται κανένα άλλο δικαίωμα.

– συνιστά παράνομη ενέργεια και στοιχειοθετεί απάνθρωπη μεταχείριση κατά την έννοια του άρ. 3 ΕΣΔΑ.

Εκθέτει συνεπώς τη χώρα στο σοβαρό κίνδυνο καταδίκης από το ΕΔΔΑ.Εν γένει, η άρνηση (ή η αδυναμία) εξασφάλισης από τη Σωφρονιστική διοίκηση χώρου και συνθηκών κράτησης, σύμφωνα με τα διεθνή standards, οδηγεί σε παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Κ Α Τ Α Γ Γ Ε Λ Ο Υ Μ Ε

την ανεπίτρεπτη στάση του Διοικητή του Α.Τ.Κομοτηνής , ο οποίος αφενός μεν  απαίτησε από το μέλος της Ένωσής μας να εκτελέσει παράνομη διαταγή η οποία παραβιάζει ακόμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα  , αφετέρου δε  αρνήθηκε να παραλάβει ως όφειλε και να υποβάλλει υπηρεσιακώς την αναφορά που συνέταξε το μέλος μας  προς την κ. Αντιεισαγγελέα Ροδόπης, κατόπιν προφορικής της εντολής σε τηλεφωνική επικοινωνία ,που πολύ ορθά έπραξε και  είχε το μέλος μας μαζί της, προκειμένου να καταγγείλει την κατάσταση ,ευρισκόμενο σε απόγνωση – μετά την παντελώς αγνοητική  συμπεριφορά που εισέπραξε από τον  Διοικητή του ,ως  προς τις ενστάσεις και αγωνίες που προφορικώς του εξέφρασε.

Α Ν Α Μ Ε Ν Ο Υ Μ Ε

τα αποτελέσματα της  διερεύνησης της καταγγελίας  του μέλους μας, όχι μόνο από την Δικαιοσύνη στην οποία έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη, αλλά και από τους αρμόδιους για τον έλεγχο υπηρεσιακούς παράγοντες και δηλώνουμε την αμέριστη και με κάθε τρόπο στήριξή μας στο μέλος της Ένωσής μας.

Α Π Α Ι Τ Ο Υ Μ Ε

από τη Διοίκηση της Ένωσής μας, να ενεργοποιηθεί επιτέλους, ασκώντας κάθε πρόσφορο μέσο συμπεριλαμβανομένων και  των ενδίκων , προκειμένου να στηρίξει το μέλος μας προστατεύοντάς το απέναντι στη διπλή  παρανομία της Διοίκησης και να μην περιορίζεται σε απλή σύνταξη εγγράφων που θίγουν επιδερμικά το θέμα.

Να προβεί, ως έχει καθήκον, σε μηνυτήρια αναφορά  για τα απαράδεκτα γεγονότα που διαδραματίζονται εκ μέρους της Διοίκησης σε βάρος των μελών μας.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ

Ε.Α.Κ.Α. – Ε.Κ.Α.