• Επικοινωνία
Παρασκευή, 3 Οκτωβρίου, 2025
Εφημερίδα Αδέσμευτη Θράκης
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Κοινωνία
  • Πολιτισμός
  • Παραπολιτική
  • Απόψεις
  • Gossip
  • Μικρές Αγγελίες
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Κοινωνία
  • Πολιτισμός
  • Παραπολιτική
  • Απόψεις
  • Gossip
  • Μικρές Αγγελίες
No Result
View All Result
Εφημερίδα Αδέσμευτη Θράκης
Home Ειδήσεις

«Έγκλημα» οι ανεμογεννήτριες στον Λειβαδίτη Ξάνθης – Τι υποστηρίζουν οι 17 φορείς στην ανακοίνωση τους

18 Μαρτίου 2021
in Ειδήσεις, Επιλεγμένα
«Έγκλημα» οι ανεμογεννήτριες στον Λειβαδίτη Ξάνθης – Τι υποστηρίζουν οι 17 φορείς στην ανακοίνωση τους
Share on FacebookShare on Twitter

Ενωμένοι 17 φορείς και σύλλογοι της Ξάνθης με μία φωνή δηλώνουν παρόντες να αγωνιστούν για να αποτρέψουν τα σχέδια εταιρείας που θέλει να “φυτέψει” ανεμογεννήτριες στην καρδιά της οροσειράς Ροδόπη, “στα όρια του καταφυγίου άγριας ζωής «Τσανάκ Ντερέ» του Καρυόφυτου και μόλις 1.800 μέτρα από τον, εμβληματικό για το νομό Ξάνθης, καταρράκτη του Λειβαδίτη.

 Οι υπογράφοντες το κείμενο αναλύουν την καταστροφή που θα επέλθει εκτός από το περιβάλλον και σε μία σειρά τομέων της οικονομίας, όπως στην κτηνοτροφία, την καλλιέργεια αλλά και τον τουρισμό. Καλούν τους φορείς του τόπου να σταθούν στο πλευρό τους και τονίζουν πως “δεν είμαστε αντίθετοι στην παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, όπως ο άνεμος, αναρωτιόμαστε όμως πόσο «φιλικές προς το περιβάλλον» είναι τέτοιου είδους παρεμβάσεις όταν καταστρέφουν τόπους με σπάνια φυσική ομορφιά. Αδυνατούμε να καταλάβουμε πώς προστατεύουμε τη φύση καταστρέφοντάς την!”

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Αγαπητοί μας συμπολίτες,

το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε την αύξηση του ενδιαφέροντος εταιριών για την εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας με εγκατάσταση όλο και περισσότερων αιολικών σταθμών στα ελληνικά βουνά. Ανάμεσα στις περιοχές που μπήκαν στο στόχαστρο, αυτή τη φορά είναι και η δική μας.

Έτσι τον Ιανουάριο του 2021 κατατέθηκε από την εταιρία AIRENERGY_ΜΙΚΡΟΒΟΥΝΙ Ι.Κ.Ε. (Θυγατρική της AIRENERGY που τοποθετεί ανεμογεννήτριες σ’ όλη τη χώρα) αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για αδειοδότηση και εγκατάσταση αιολικού σταθμού συνολικής ισχύος 58,8 MW με τοποθέτηση 14 τεράστιων ανεμογεννητριών ύψους 210 μέτρων στο Αχλαδόβουνο (Τσαλ) της Ξάνθης.

Το Φεβρουάριο του 2021 η ίδια εταιρία, με τις θυγατρικές της AIRENERGY_ΔΡΥΜΟΣ-ΦΑΝΑΡΙ-ΕΡΜΑΡΙΟ Ι.Κ.Ε. και AIRENERGY_ΚΑΠΕΤΑΝ ΘΕΟΛΟΓΟΣ Ι.Κ.Ε. κατέθεσε δύο αιτήσεις για τοποθέτηση ακόμα 16, μεγαλύτερων, ανεμογεννητριών, ύψους 230 μέτρων στην περιοχή του Λειβαδίτη Ξάνθης. Οι αιτήσεις αφορούν δύο αιολικούς σταθμούς, ισχύος 60 MW και 36 MW αντίστοιχα, που θα αναπτυχθούν στο οροπέδιο γύρω από τον οικισμό του Λειβαδίτη, από το Ερμάριο (Αμπάρ Καγιά) μέχρι τον Καπετάν Θεολόγο.

Αν δοθεί η άδεια εγκατάστασης από τη ΡΑΕ, περικυκλώνεται κυριολεκτικά ο οικισμός του Λειβαδίτη από 16 ανεμογεννήτριες, με τι κοντινότερες από αυτές σε  απόσταση μόλις 1.300 μέτρων, βόρεια και νότια του οικισμού. Τοποθετούνται επίσης ανεμογεννήτριες σε απόσταση 1.300 μέτρων από τον οικισμό της Καλύβας και 3 χιλιομέτρων από τους δύο οικισμούς  του Καρυόφυτου.

Επίσης οι αιολικοί σταθμοί βρίσκονται στα όρια του καταφυγίου άγριας ζωής «Τσανάκ Ντερέ» του Καρυόφυτου  και μόλις 1.800 μέτρα από τον, εμβληματικό για το νομό Ξάνθης, καταρράκτη του Λειβαδίτη.

Θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο έργο είναι εγκληματικό για την περιοχή και η υποβάθμισή της , αν υλοποιηθεί, θα είναι τεράστια. Εκτός από την ριζική αλλαγή του τοπίου δημιουργεί μια σειρά μεγάλων προβλημάτων. Μιλάμε για μια περιοχή που βρίσκεται στην καρδιά της οροσειράς της Ροδόπης και οι παρεμβάσεις που θα γίνουν για τις διανοίξεις των δρόμων πρόσβασης και των γηπέδων των ανεμογεννητριών, οι τεράστιες ποσότητες σκυροδέματος για τις βάσεις, οι πυλώνες, θα επιφέρουν μεγάλες και ανεπανόρθωτες πληγές στο οικοσύστημά της και στη βιοποικιλότητα αλλά και πιθανές αλλαγές στο μικροκλίμα της περιοχής. Λίγα μέτρα μακριά βρίσκεται ένας από τους ελάχιστους όξινους τυρφώνες της Ελλάδας. Φόβοι υπάρχουν και για τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και κατά συνέπεια για την υδροδότηση όλων των γύρω οικισμών. Η όχληση από το θόρυβο, με τις ανεμογεννήτριες τόσο κοντά στους οικισμούς, θα είναι ανυπόφορη. Μεγάλες θα είναι οι βλάβες που θα υποστεί ο τουρισμός και οι επαγγελματίες που ασχολούνται μ’ αυτόν, την ίδια ώρα που γίνονται προσπάθειες να οργανωθεί και να αναδειχτεί αυτή η πανέμορφη περιοχή. Τέλος με την τοποθέτησή τους σε μια περιοχή που χρησιμοποιείται από κτηνοτρόφους και καλλιεργητές μεγάλο θα είναι το πλήγμα και σ’ αυτούς τους τομείς.

Για όλους τους παραπάνω λόγους οι παρακάτω φορείς και σύλλογοι δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε με κάθε νόμιμο μέσο να υπερασπίσουμε την υπέροχη φύση της Ροδόπης και να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές όπως τη βρήκαμε. Δεν είμαστε αντίθετοι στην παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, όπως ο άνεμος, αναρωτιόμαστε όμως πόσο «φιλικές προς το περιβάλλον» είναι τέτοιου είδους παρεμβάσεις όταν καταστρέφουν τόπους με σπάνια φυσική ομορφιά. Αδυνατούμε να καταλάβουμε πως προστατεύουμε τη φύση καταστρέφοντάς την!

Σαν πρώτο βήμα, εφόσον έχουμε έννομο συμφέρον, θα καταθέσουμε ένσταση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ώστε να μην προχωρήσει η αδειοδότηση.

Σ’ αυτό τον αγώνα θέλουμε μαζί μας και τις αρχές του τόπου, το Δήμο Ξάνθης και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αφού πλήττεται και ο δικός τους σχεδιασμός για τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Θέλουμε όμως μαζί μας κι όλους εσάς ώστε με μια φωνή να κερδίσουμε το αυτονόητο!

Το κείμενο συνυπογράφουν δια των εκπροσώπων τους οι παρακάτω:

  1. Πολιτιστικός Και Φυσιολατρικος Σύλλογος Λειβαδίτη
  2. Σύλλογος κατοίκων και φίλων Άνω Καρυόφυτου
  3. Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων και φίλων Καρυόφυτου
  4. Πολιτιστικός σύλλογος Καλλιθέας ο προφήτης Ηλίας
  5. Σύλλογος Ξενοδόχων Νομού Ξάνθης
  6. Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ξάνθης
  7. Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Δρομέων Ξάνθης Xanthirunners
  8. Ορειβατική Λέσχη Ξάνθης
  9. Κυνηγετικός σύλλογος Σταυρούπολης Ξάνθης
  10. Rodopi Ultra Trail
  11. ΚΟΙΝΣΕΠ “Κρίνος της Ροδόπης”
  12. Α. Μ. Κ. Ε. Δράση και Ενέργεια:Νέστος Ροδόπη Θράκη
  13. Riverland outdoor activities Γραφείο διοργάνωσης Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Αναψυχής
  14. Ορειβατικό Καταφυγιο ΕΟΣ Ξάνθης
  15. ΙΚΕ Χαϊντού restaurant Δασικό χωριό Ερύμανθου
  16. Δασικος Συνεταιρισμός Ρεύματος «Η Χαϊντού
  17. Δασικος Συνεταιρισμός Ρεύματος-Ωραίου
ShareTweetShare
Προηγούμενο Άρθρο

ΞΑΝΘΙΩΤΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ – 107 τεστ κορονοϊού έγιναν στην Μάνδρα και βγήκαν όλα ΑΡΝΗΤΙΚΑ

Επόμενο Άρθρο

Δήμος Θάσου: Ξύλινα σπιτάκια για τα αδέσποτα ζώα

Επόμενο Άρθρο
Δήμος Θάσου: Ξύλινα σπιτάκια  για τα αδέσποτα ζώα

Δήμος Θάσου: Ξύλινα σπιτάκια για τα αδέσποτα ζώα

Ανεργία: Στην πρώτη θέση η Αν. Μακεδονία και Θράκη με ποσοστό 18,5% τον Μάρτιο 2020 από 19% τον Μάρτιο 2019

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 15,8% η ανεργία τον Δεκέμβριο - Στις τρεις πρώτες θέσεις με την υψηλότερη ανεργία η Περιφέρεια ΑΜΘ

«ΡΗΓΜΑ στις Ομοσπονδίες επαγγελματιών ΑΜΘ:  Τρεις Ομοσπονδίες διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις  στη ΔΕΣΜ-ΟΣ, δεν υπέγραψαν  οι ΟΕΒΕ Ξάνθης και Ροδόπης

«ΡΗΓΜΑ στις Ομοσπονδίες επαγγελματιών ΑΜΘ: Τρεις Ομοσπονδίες διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις στη ΔΕΣΜ-ΟΣ, δεν υπέγραψαν  οι ΟΕΒΕ Ξάνθης και Ροδόπης

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ

ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ

RADIO LIFE 92.1

NEXT TV ΘΡΑΚΗ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΚΤΕΛ ΞΑΝΘΗΣ

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ

ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ -ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΑΡΙΘΜΟΣ Μ.Η.Τ.: 232171

  • Αρχική
  • Δήλωση Συμμόρφωσης
  • Επικοινωνία
  • Μικρές Αγγελίες
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Τηλ: 2541-105-096 & 2541-063-600

© Αδέσμευτη Θράκης

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Κοινωνία
  • Πολιτισμός
  • Παραπολιτική
  • Απόψεις
  • Gossip
  • Μικρές Αγγελίες

© Αδέσμευτη Θράκης