Σήμα κινδύνου για την βιωσιμότητα και λειτουργικότητα των δήμων εξέπεμψε ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, κατά την κοινή σύσκεψη των δημάρχων της Αττικής, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών.
«Δυναμώστε τους Δήμους με πόρους και προσωπικό», «Δώστε στην Αυτοδιοίκηση τα μέσα να παρέμβει σε καίρια θέματα που απασχολούν τους πολίτες, όπως η ενέργεια», η έκκληση του δημάρχου Αθηναίων προς την κυβέρνηση.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων και επικεφαλής της παράταξης ”Αυτοδιοίκηση Τώρα” Χάρης Δούκας έθεσε τρία ζωτικής σημασίας θέματα, που η χρόνια απαξίωση τους, είτε οδηγεί σε αδιέξοδο βασικές υπηρεσίες των δήμων, είτε τους καθιστά αδύναμους να σχεδιάσουν έργα και δράσεις απαραίτητες για τις πόλεις:
- Για περισσότερο από μια 10ετία είναι «παγωμένες» οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τα τελευταία χρόνια, με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς οι δήμοι έχουν χάσει το 20% του ανθρώπινου δυναμικού τους (αποχωρήσεις, συνταξιοδοτήσεις), με συνέπεια σημαντικές υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα, η καθαριότητα, να υπολειτουργούν.
Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα:
– Να άρει τις μνημονιακές απαγορεύσεις και να δώσει την δυνατότητα στους δήμους να στελεχωθούν με το απαραίτητο προσωπικό.
– Να επιλυθεί καθολικά και οριστικά το θέμα των χρόνιων συμβασιούχων εργαζομένων;
– Να καταργηθεί η διάταξη Βορίδη, βάση της οποίας κινδυνεύουν όλοι οι αιρετοί με δικαστικές περιπέτειες, όταν προσπαθούν να υπερασπιστούν τους εργαζόμενους τους.
- Με μνημονιακό νόμο του 2012, αποφασίστηκε η δραστική περικοπή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων της Αυτοδιοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς – 12 χρόνια μετά – να επανέλθει σε ισχύ ο νόμος 3852 που ρύθμιζε τα έσοδα των δήμων.
Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα:
– Να αποδώσει στους δήμους το σύνολο των ΚΑΠ που έχουν θεσμοθετηθεί με το νόμο 3852. Για το 2024, έχουν παρακρατηθεί από τους ΟΤΑ, 6 δισ. ευρώ.
– Να δοθούν στους δήμους οι πόροι για την κάλυψη του πρόσθετου μισθολογικού κόστους, όπως έχει διαμορφωθεί από τις αυξήσεις μισθών και επιδομάτων του δημόσιου τομέα;
– Να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, το υπερβάλλον ενεργειακό κόστος των δήμων και των νομικών τους προσώπων.
– Να επιστραφούν στους δήμους οι παρακρατηθέντες πόροι από τους ΚΑΠ για το τέλος ταφής απορριμμάτων, που το 2024 ανέρχονται σε 240 εκ. ευρώ.
- Με νόμο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον Αύγουστο του 2022, αποκλείστηκαν τα ενεργειακά έργα των δήμων από την πρώτη κατηγορία προτεραιότητας για την διασύνδεση τους στο ηλεκτρικό δίκτυο, αφαιρώντας τους την δυνατότητα παραγωγής πράσινης και οικονομικής ενέργειας τια τους δημότες τους.
Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα:
Με υπουργική απόφαση να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και κατά προτεραιότητα πρόσβαση των δήμων στο ηλεκτρικό δίκτυο.