*Επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι ρηξικέλευθες επιλογές μας: α) να ανοίξουμε μόνοι μας το δρόμο προς τη Βουλγαρία και β) να δρομολογήσουμε τη μελέτη, για να μάθουμε αν γίνονται παρακάμψεις ανατολικά και δυτικά της πόλεως Ξάνθης!
*Ανησυχούμε όμως γιατί το τμήμα από τον Εχίνο μέχρι τα σύνορα, δηλαδή ο επίσημος κάθετος άξονας, σε μήκος περίπου 25 χ/τρων., δεν διαφαίνεται να έχει καμία νέα ολοκληρωμένη κρατική κατασκευαστική παρέμβαση μέχρι το 2020.
*Το τμήμα 12 χ/τρων μετά τη Σμίνθη, που, μετά την από εμάς αναρμοδίως κατασκευαζόμενη διαπλάτυνση, στα επικίνδυνα σημεία των 4-5 χ/τρων, δεν φαίνεται ότι θα έχει ολοκληρωμένο έργο, εντός 5ετίας.
«Ούτε μέχρι το 2010 θ’ ανοίξει ο Εχίνος…», ξεκαθάρισε ο Νομάρχης Ξάνθης αναφερόμενος στις δηλώσεις του Υφυπουργού για τον κάθετο δρόμο, προκαλώντας ιδιαίτερα μεγάλη «μελαγχολία» στους Ξανθιώτες που τόσα περίμεναν από την διάνοιξη του δρόμου προς Βουλγαρία για τις οικονομικές ανταλλαγές των δύο χωρών αλλά και την ανάπτυξη του λιμανού Λάγους…
Συγκεκριμένα μετά το πέρας της επίσκεψης του Υφυπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Γιάννη Μαγκριώτη στην Ξάνθη και τη συνάντηση με φορείς, ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Γιώργος Παυλίδης δήλωσε:
«Είναι ορθή η διαπίστωση ότι στα έργα αρμοδιότητας του Κράτους, όπως είναι οι κεντρικοί άξονες, εθνικές οδοί, υπάρχει έλλειμμα αναπτυξιακών υποδομών. Ταυτόχρονα όμως τα μηνύματα τα οποία έρχονται δεν μας ενθουσιάζουν. Για παράδειγμα στον οδικό άξονα Ξάνθης-Ελληνοβουλγαρικών συνόρων οι μόνες σημαντικές παρεμβάσεις που έγιναν τα τελευταία 10 χρόνια είναι αυτές της Νομαρχίας Ξάνθης, αντί του αρμοδίου και μόνου δυναμένου να εντάξει έργα σε ευρωπαϊκά προγράμματα κεντρικού Κράτους δια της αρμοδίας ΔΕΚΕ μέχρι το 2006 και της Εγνατίας Οδού μετά το 2006. Επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι ρηξικέλευθες επιλογές μας: α) να ανοίξουμε μόνοι μας το δρόμο προς τη Βουλγαρία και β) να δρομολογήσουμε τη μελέτη, για να μάθουμε αν γίνονται παρακάμψεις ανατολικά και δυτικά της πόλεως Ξάνθης, ή περιμετρικός δακτύλιος με χρήματα που εξασφαλίσαμε από αυτά που δικαιούνταν για μελέτες η Νομαρχία Ξάνθης, που κατόπιν τα εκχωρήσαμε στην Εγνατία Οδό.
Ανησυχούμε όμως γιατί το τμήμα από τον Εχίνο μέχρι τα σύνορα, δηλαδή ο επίσημος κάθετος άξονας, σε μήκος περίπου 25 χ/τρων., δεν διαφαίνεται να έχει καμία νέα ολοκληρωμένη κρατική κατασκευαστική παρέμβαση μέχρι το 2020. Το τμήμα 12 χ/τρων μετά τη Σμίνθη, που, μετά την από εμάς αναρμοδίως κατασκευαζόμενη διαπλάτυνση, στα επικίνδυνα σημεία των 4-5 χ/τρων, δεν φαίνεται ότι θα έχει ολοκληρωμένο έργο, εντός 5ετίας. Όσον αφορά τη διερευνητική μελέτη του περιμετρικού δακτυλίου, ιδέα – πρότασή μας, αλλά και χρηματοδότησή μας, φαίνεται ότι αποτελεί τη μόνη βάση για να υλοποιηθεί η ανατολική παράκαμψη της πόλεως Ξάνθης με πολλαπλά αυτονόητα οφέλη, όπως την εξυγίανση του κυκλοφοριακού της πόλεως.
Τα γεγονότα δικαιώνουν τις ανατρεπτικές επιλογές μας.
Εμείς συνεχίζουμε σταθερά προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας μας».
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΟΜΑΡΧΗ
Είχε συνεργασία με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων και επισκέφθηκε έργα αναπτυξιακών υποδομών. Ο κ. Μαγκριώτης, μαζί με Βουλευτές του Νομού Ξάνθης και εκπροσώπους τοπικών φορέων και της Περιφέρειας, επισκέφθηκαν έργα στον οδικό άξονα Ξάνθης-Εχίνου. Στη συνέχεια ακολούθησε σύσκεψη σχετικά με τις αναπτυξιακές υποδομές τις περιοχής.
Μετά το πέρας της σύσκεψης, σε συνέντευξή τύπου, ο κ. Μαγκριώτης, μεταξύ άλλων τόνισε:
«Η Ξάνθη και γενικότερα η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει σημαντικές ελλείψεις αναπτυξιακών υποδομών. Προτεραιότητα της κυβέρνησής μας είναι να κάνουμε ότι είναι δυνατόν, εν μέσω οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης, ώστε να προωθήσουμε την ανάπτυξη της.
Επισκεφθήκαμε σήμερα τον οδικό άξονα Ξάνθης-Εχίνου-Ελληνοβουλγαρικά σύνορα που συνδέει την Ξάνθη και την ευρύτερη περιοχή με την Βουλγαρία. Επικεντρωνόμαστε σήμερα, στα τμήματα Σμίνθη-Μύκη και Μύκη-Εχίνος, μήκους 11 χλμ. για τα οποία υπάρχουν μελέτες από την Περιφέρεια. Η «Εγνατία Οδός ΑΕ» θα προχωρήσει την ωρίμανση των μελετών αυτών και στη συνέχεια θα δημοπρατήσουμε την κατασκευή του έργου. Παρότι η απελθούσα κυβέρνηση δεν εξασφάλισε πόρους στο ΕΣΠΑ, δεσμευόμαστε ότι θα χρηματοδοτήσουμε το έργο, είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είτε από την αναμόρφωση του ΕΣΠΑ. Επίσης, η ολοκλήρωση των μελετών και η κατασκευή των άλλων τμημάτων Ξάνθης-Εχίνος, είναι στις προτεραιότητές μας.
Παράλληλα, αναζητούμε λύση για την ανατολική παράκαμψη της Ξάνθης και τη σύνδεσή της με την Εγνατία Οδό, ώστε να αποφορτίσουμε το τοπικό δίκτυο.
Τέλος, εξετάζουμε την οδική ασφάλεια του οδικού άξονα Ξάνθης-Δράμας και ειδικότερα στα τμήματα του δρόμου ανατολικά και δυτικά του Παρανεστίου και ανατολικά, της Σταυρούπολης. Στα τμήματα αυτά θα γίνουν βελτιώσεις όπου απαιτείται, στα πλαίσια του προγράμματος Οδικής Ασφάλειας. Παράλληλα, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα εκτελεί, στα πλαίσια του ΕΣΠΑ, έργα βελτίωσης του εν λόγω οδικού άξονα για τα οποία υπάρχουν έτοιμες σχετικές μελέτες».
Ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, επισκέφθηκε την Παρασκευή 23 Ιουλίου την Ξάνθη, και το Σάββατο 24 Ιουλίου την Καβάλα. Εκεί είχε προγραμματίσει συνεργασία με εκπροσώπους φορέων και επισκέψεις σε έργα Υποδομών.
Το πρόγραμμα του Υφυπουργού είχε το εξής:
Παρασκευή 23.07.2010
- 19:00 Επίσκεψη στον οδικό άξονα Ξάνθης-Εχίνου.
- 20:00 Σύσκεψη με εκπροσώπους φορέων Ν. Ξάνθης (Ξενοδοχείο «Νατάσα»)
- 21:00 Συνέντευξη τύπου (Ξενοδοχείο «Νατάσα»).